vendredi 11 novembre 2011

Jää ja Titanic

Vahel saava vana kirotuse jälki aktuaalsis. Nigu Titanicu lugu nüit, ku EL ja euroga omma asja sandisti. Paar tsitaadikeist.
-------------
Ka Titanic oli laev, millest paljud inimesed lootsid pääsmist. Ta pidi nad viima uude maailma, teispoole merd, mis Jungi sümbolismis märgib surma. Sõit Ameerikasse oli surm ja uuestisünd. Vana elu, vana kodu, vana mina jäi maha, nendega tehti lõpparve ja mindi alustama uut elu. Sõit Ameerikasse oli natuke nagu enesetapp, üks neist väikestest surmadest, millega meil tuleb kokku puutuda enne suurt surma. Mõned põgenesid sinna vaesuse, mõned sassi läinud pereelu, mõned lähedasi tabanud õnnetuste, mõned politsei, mõned sandarmite, mõned omaste, mõned naabrite eest. Mõned põgenesid üksindusest, mõned üksindusse.

----------------
Me oleme kõige kiiremad, kõige turvalisemad, me pakume reisijatele kõige paremaid tingimusi, kõige suuremat komforti kõige mõõ­dukama tasu eest, me hoolitseme kõigi, nii suurte kui väikeste, nii rikaste kui vaeste eest.
Viiepäevane viisavaba reis
UUDE MAAILMA
reisilaeval „Titanic“
reisi hind alates 5430 kroonist
Hinna sisse kuulub:
edasi-tagasi sõit kajutis, hommikusöök,
õhtusöök
Kuni 6-aastastele lastele tasuta
kuni 12-aastastele lastele hinnaalandus 50%
Meie aitame teil teha teie elu kõige olulisema otsuse, me aitame teil alustada uut elu. Tulge meie pardale, kes te koormatud ja vaevatud olete, me viime teid teie unistuste maale.
*
Pühapäev, 14. aprill algas laeval jumalateenistusega. Esimese klassi reisijatele pidas seda kapten Smith ise, teise klassi reisijatele laeva kassiir. Kui pärast jumalateenistust mindi laevalaele jalutama, panid mõned reisijad tähele, et õhk on läinud väga külmaks. See oli märk sellest, et läheduses oli palju jääd. Ilm jäi külmaks ja selgeks terve päeva ega muutunud öösekski. Külma tundsid laeva ohvitseridki, kes teadsid ka selle põhjust. Ometi ei võetud ette midagi peale selle, et esimene tüürimees Murdoch palus meest, kelle ülesanne oli hoolitseda lampide eest, et ta suleks esimese ventiili: sellest paistev kuma segaks tüürimeest ja mastikorvis olevaid vaatlejaid märka­mast valgust, mis tõenäolikult helgib vastu lähenevalt jäämäelt.

Aucun commentaire: