vendredi 22 octobre 2010

Suomalaisittain Sofi Oksasesta

En minä ole suinkaan ainoa enkä hyökkävin Sofi Oksasen Puhdistus-kirjan arvostelija. Ystäväni, filosofian tohtori Suomesta kirjoitti minulle seuraavaa. Hänen luvallaan siteeraan:

Kun olin lukenut Puhdistuksen, minua alkoi vaivata kummallinen ajatus. Se ei tietenkään ole kirjaimellisesti tosi, mutta päässäni pyöri: S.O. ei ole itse kirjoittanut tuota kirjaa, vaan sen on pistänyt kasaan joukko viihdeteollisuuden huippuammattilaisia. Hehän osaavat kaikki kikat ja tehokeinot: kuinka rakennetaan vetävä juoni (uusi, mutta kuitenkin kliseinen ja sopivasti ennakoitava), vetäviä henkilöhahmoja (uusia, mutta kuitenkin ikivanhojen arkkityyppien toisintoja) ? ja kuinka päälle päätteeksi kirjailijasta itsestäänkin luodaan ?selvästi erottuva brändi?. Koko komeuden pitää tietenkin uida myös poliittisen valtavirran suuntaisesti (mutta kuitenkin niin, että se näyttää kapinalliselta, vastavirtaan pyristelyltä).

Näin mieleni silmin myös, kuinka tuo koneisto ahmii kitaansa aineksia virolaisten elämästä ja muokkaa ne säälittä kulttuuriteollisuuden standardoiruiksi tuotteiksi. Jonkinlaista PUHDISTUSTA lienee sekin. Siinä on myös ryöstön tai hyväksikäytön maku.

Mutta ehkä tuo kuvitelmani ei ole täysin väärä. Ehkä kulttuuriteollisuuden koneisto on siepannut Sofi ?paran mielen vähän samalla tapaa, kuin ne varasohjelmat, joita taitavat tietokonerikolliset yrittävät istuttaa meidänkin läppäreihimme.

Aucun commentaire: